Socialekaartvenlo.nl

Inloggen of inschrijven

Mini-symposium Samen werken aan taalOp 19 maart 2019 organiseren Adelante, Mgr. Hanssen en Kentalis een minisymposium over taalontwikkelingsstoornissen (TOS). Tijdens deze avond willen wij graag kennis met je delen op het gebied van TOS. Je kunt deelnemen aan een aantal lezingen en/of workshops, zoals TOS-beleving, interdisciplinaire diagnostiek en meertaligheid.

PROGRAMMA

18.30 uur Inloop met koffie en thee
19.00 uur Welkomstwoord
19.10 uur Workshopronde 1
20.00 uur Workshopronde 2
20.50 uur Pauze: netwerken en markt
21.10 uur Workshopronde 3
22.00 uur Einde


AANMELDEN 

https://www.kentalis.nl/evenementen/minisymposium-samen-werken-aan-taal-0

WORKSHOPS EN LEZINGEN

Voor de workshoprondes heb je een keuze uit onderstaande workshops/lezingen. Voor alle workshops/lezingen geldt een maximum van 15 deelnemers

TOS EN SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING (KENTALIS) 

Sprekers: Kim Franssen (vaktherapeut en trainer van Ajongh-training) en Christel Hofland (vaktherapeut)

Inhoud: Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van sociaal-emotionele problemen: 40 tot 60 procent van de kinderen met TOS heeft problemen op dit gebied. Wanneer een kind over weinig taal beschikt, zal het meer moeite hebben om zijn/haar gevoelens onder woorden te brengen. Daardoor zal het kind zich vaak niet begrepen voelen. Deze problemen hangen samen met problemen in sociale communicatie, het zelfbeeld en met frustraties die de kinderen hebben vanwege hun TOS. Tijdens deze workshop word je geïnformeerd over TOS en de relatie met de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen: wat zijn de risico’s, wanneer maak je je zorgen en wat kun je doen?
Doelgroep: voor alle geïnteresseerden die werken met kinderen van 4 jaar en ouder.

TOS-BELEVING (KENTALIS) 

Sprekers: Rianne Heitzer (logopedist) en Chantal Ottevanger (behandelcoördinator / orthopedagoog)

Inhoud: Zou je zelf willen ervaren hoe het voelt om niet goed uit je woorden te komen? Hoe het is om niet begrepen te worden? Zelf ervaren wat een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is, doet veel meer dan alleen het uitleggen van theorie. Het kweekt begrip voor een kind met een TOS, het laat je beter observeren, je wordt bewust van het probleem maar vooral ook van de doorwerking ervan.

Doelgroep: voor alle geïnteresseerden die werken met kinderen van 4 jaar en ouder.

INTERDISCIPLINAIRE DIAGNOSTIEK (ADELANTE)

Sprekers: Mildred Gielen (logopedist) en Nicolle Tissen (orthopedagoog)

Inhoud: Hulpvragen op taalgebied staan centraal. Hoe worden ze breed bekeken en beantwoord binnen de interdisciplinaire diagnostiek? Welke begeleidingsmogelijkheden zijn er? Aan de hand van verschillende concrete hulpvragen worden de deelnemers meegenomen in het diagnostisch traject en de doelgroepen waarvoor Adelante audiologie & communicatie iets kan betekenen.

Doelgroep: voor alle geïnteresseerden.

DEZE MAKEN ALLE BLAADJES KAAL (MGR. HANSSEN EN ADELANTE)

Sprekers: Brigitte Waelpoel (externe dienstverlener, cluster 2), Inge Streekstra (externe dienstverlener cluster 2), Ria Knoben (externe dienstverlener cluster 2) en Simone Vijgen (logopedist, Adelante).

Inhoud: Een bijeenkomst waarin op speelse wijze de didactische en organisatorische uitdagingen verkend worden die op je pad kunnen komen wanneer er een of meerdere tweede taal verwervers in een reguliere groep instromen. De eigen inbreng uit de praktijk wordt afgewisseld door enkele praktische en theoretische onderwerpen

Doelgroep: voor alle geïnteresseerden.

SAMENWERKING ADELANTE, KENTALIS, MGR. HANSSEN EN ANMELDPROCEDURE (ADELANTE, KENTALIS, MGR. HANSSEN) 

Sprekers: Marijke Slenders-Zoons (spraak-taalpatholoog), Corine Vaes (behandelcoördinator / GZ-psycholoog) en Leon Hazen (directeur ambulante dienst)

Inhoud: De drie instellingen Adelante, Kentalis en Mgr. Hanssen stellen zich voor en geven informatie over de toeleiding en de onderlinge samenwerking.

Doelgroep: voor alle geïnteresseerden.


ACCREDITATIE

Accreditatie is aangevraagd voor de NVLF.


MEER INFORMATIE

Voor vragen en meer informatie kun je contact opnemen met Pia Limpens via .Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.