De schutterijSchutterijen zijn verankerd in de gemeenschap en ze dragen de naam van een patroonheilige, zoals Sint Sebastianus of Sint Martinus.De schutterij bestaat uit een drumband, vaandeldrager, officieren en manschappen ...
De schutterij
Schutterijen zijn verankerd in de gemeenschap en ze dragen de naam van een patroonheilige, zoals Sint Sebastianus of Sint Martinus.
De schutterij bestaat uit een drumband, vaandeldrager, officieren en manschappen met geweren of spiesen. Vaak ook vendelzwaaiers, bielemannen en marketentsters.
Jaarlijks schieten de schutters de koningsvogel en de winnaar is de nieuwe koning.
Hij kan een koningin kiezen en draagt het vaak zeer oude koningszilver.
De schutterij luistert kerkelijke en wereldlijke feesten op, zoals koningsdag, dodenherdenking, de processie, carnaval en lokale festiviteiten. Ruim 180 schutterijen met meer dan 10.000 schutters zijn in Limburg actief. In de zomer zijn er lokale schuttersfeesten en eens per jaar vindt op de eerste zondag van juli het Oud-Limburgs Schuttersfeest plaats waaraan nagenoeg alle schutterijen deelnemen.
Er wordt geschoten met de zware buks en de winnaar mag in het volgende jaar dat Oud Limburgs Schuttersfeest organiseren.
De historie
Schutterijen zijn vaak eeuwenoud.
In de middeleeuwen hadden de steden behoefte aan een verdedigingslegertje. Zo verspreidde het schutterswezen zich over West-Europa. Geschoten werd met hand- of kruisboog, later ook met geweer.
Hoewel militaire taken vervielen, bleven de schutterijen vanwege hun sociale en religieuze taken. Zoals deelname aan de processie, schietwedstrijden, maaltijden en gedenken van overledenen. Door de Franse Revolutie kwam een moeilijke periode. Pas rond 1870 bloeit het schutterswezen in Limburg op. Nog steeds vertonen de schutterijen zich in al hun pracht als eeuwenoude maar springlevende vertegenwoordigers van de Limburgse volkscultuur.
Het museum
Het Limburgs Schutterij Museum toont de volkscultuur van het schutterswezen in al haar facetten. De kleurenpracht van de schutterij en het schuttersfeest worden in beeld gebracht. Dankzij een eeuwenoude historie is er veel bewaard, dat een goed beeld geeft van de schutterswereld: vaandels, zilver, uniformen, wapens, de zware buks, de bölkes waar op geschoten wordt, onderscheidingen en enzovoort. Veel panelen geven toelichting en talrijke poppen en voorwerpen brengen het geheel tot leven .
In 2001 is het museum door de Garde Tegeliers in een zijvleugel van het Missiemuseum in Steyl gerealiseerd. In 2008 is museum door een alles verwoestende brand getroffen en in 2016 is het museum in alle glorie heropend in de voormalige Rochuskerk in Steyl. In het Limburgs Schutterij Museum wordt niet alleen de historie en de rol van de schutterij in de lokale gemeenschap uitgelicht maar worden vaandels, koningszilver, buksen, geweren, onderscheidingen, uniformen, koninginnejurken, hoeden, helmen en vele andere attributen die in de schutterswereld gebruikt werden en worden en het culturele afgoed vormen getoond.
Kortom, beleeft de wereld van schutters, koningen, koninginnen, marketentsters, bielemannen en schuttersfeesten. Eneen bezoek is beslist de moeite waard.
Klopt er iets niet?
Klopt de informatie op deze pagina niet? Geef dan je suggestie door!
Suggestie doorgeven
Suggestie doorgeven